Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ένας χρησιμότατος κανόνας!Σας έτυχε ποτέ να μη θέλετε να απαντήσετε στο κόντρ ομιλίας του συμπαίκτη διότι… δεν έχετε τι να πείτε;
Ο αντίπαλος ανοίγει 2 weak, ο συμπαίκτης λέει κόντρ σε θέση παρεμβολής, ο δεξιά αντίπαλός μας λέει πάσο και έρχεται η σειρά μας!
Τώρα πρέπει κάτι να πούμε… κάτι άλλο εκτός από κούπες!
Πολλά ζευγάρια εδώ χρησιμοποιούν τη σύμβαση Lebensohl για να δείξουν εκτός από την κατανομή και τους πόντους τους.
Όμως, συχνά αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα:
«Δεν έχουμε ούτε πόντους, ούτε κάποιο μακρύ (4+φυλλο) χρώμα να πούμε». Τι κάνουμε;
Γενικά λέγοντας πάσο, ο συμπαίκτης θα ανεβάσει πίεση, ειδικά αν το καντράν της βαθμολογίας αρχίσει να γράφει 670 (μπουκ κοντρέ και τα σχετικά).
Άρα, θα πρέπει να υπάρχει ένας κανόνας, που να μας λέει πότε είναι ασφαλές να αφήσουμε το κόντρ ομιλίας να παιχτεί σε συμβόλαιο part score, μετατρέποντάς το σε τιμωρίας, όταν δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε.


Ανοίγοντας ένα παλιό βιβλίο της 1ης δημοτικού του μπριτζ, θα διαβάσουμε το 1ο κόντρ ομιλίας που διδαχτήκαμε στο επίπεδο 1.
Λέει το βιβλίο μας λοιπόν:
Ο χαρούμενος dealer αριστερά μας, ανοίγει 1 σπαθί και η μάχη της αγοράς αρχίζει με τον συμπαίκτη μας να παρεμβάλλεται με κόκκινο χαρτί:
(1) – κόντρ – (πάσο) - ?
Είμαστε ο advancer και πρέπει να απαντήσουμε στον συμπαίκτη αφού ο απαντών πέρασε πάσο, επιλέγοντας συμβόλαιο ποσοτικά.
«Πρέπει», λέει το βιβλίο.
Έτσι αν έχουμε κάτι τέτοιο: χχχ, χχχ, χχχ, χχχχ θα πρέπει να απαντήσουμε π.χ. 1.
Λίγο παρακάτω όμως, έχει μια μικρή εξαίρεση το «πρέπει»:
«Αν βρεθούμε με πραγματικά πολύ μακρύ και ωραίο χρώμα στο άνοιγμα, μπορούμε να πούμε πάσο στο κόντρ, αφήνοντας να παιχτεί 1♣*. Αυτή όμως, είναι πολύ σπάνια περίπτωση».
Έτσι αν έχουμε κάτι τέτοιο: χ, Αχx, χχx, ♣ΚJ109χχ θα πρέπει να περάσουμε πάσο, αφού το μη έχοντας βλέψεις για μανς σε 3ΧΑ, ή έστω ένα part-score (πουθενά δεν έχουμε φιτ) οι εισπράξεις στο 1♣* θα είναι υπέροχες.
Η φράση: «Πολλά και καλά φύλλα στο χρώμα του αντιπάλου και τίποτα αξιόλογο για εκτέλεση» είναι ασαφής και δεν αποτελεί κανόνα!
Κοινώς ο δάσκαλος λέει: «Κινηθείτε κατά την κρίση σας».

Αντί λοιπόν να αυτοσχεδιάζουμε, μπορούμε κάθε φορά που είμαστε σε δύσκολη θέση απάντησης σε ένα κόντρ του συμπαίκτη σε part score, να εφαρμόζουμε έναν χρησιμότατο κανόνα, τον «κανόνα των 9».
Κανόνας των 9:
«Εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα βάλετε μέσα στον αντίπαλο, τότε…»
Προσθέστε: Τα φύλλα που έχετε στο χρώμα του αντιπάλου,
με το πλήθος των ονέρ στο εν λόγω χρώμα (μετράει και το 10 για ονέρ)
και το ύψος του συμβολαίου.
Αν το άθροισμα βγει 9 και πάνω, μπορείτε να πασάρετε μετατρέποντας το κόντρ (ομιλίας) του συμπαίκτη σας σε τιμωρία! Αλλιώς, αγοράστε κάτι!
  

Σημείωση: Βασική προϋπόθεση για να μπει μέσα ένα συμβόλαιο… είναι να παίξουμε και σωστή άμυνα.

 
Ο κανόνας των 9, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό βιβλίο με τίτλο: HOW TO PLAY LIKE AN EXPERT (WITHOUT HAVING TO BE ONE) του πρωταθλητή και δασκάλου Mel Colchamiro.
 


1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά πολύ καλό.
    Μου έλυσε τα χέρια. Το εφάρμοσα ήδη στο bbo και πραγματικά "δουλεύει"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή