Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Σινιάλα: Πόσο καλά καταλαβαίνετε τον συμπαίκτη σας στην άμυνα;

 Συζητώντας μια διανομή, στην ανάλυση του ταυτόχρονου με παίκτες κατηγορίας 1-9, συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο κενό υπάρχει στο κομμάτι της άμυνας.
Φυσικά η άμυνα είναι το  δυσκολότερο κεφάλαιο του μπριτζ και η ικανότητα να παίζει κανείς καλά αποκτάται με κόπο και αρκετές «ώρες πτήσης» στα τουρνουά. Όμως, από την πρώτη στιγμή που αρχίζει κανείς να παίζει μπριτζ, διδάσκεται σταδιακά μερικά από τα βασικά κομμάτια της άμυνας ξεκινώντας από την ΑΝΤΑΜ,  συνεχίζοντας με τα ΒΑΣΙΚΑ ΣΙΝΙΑΛΑ (θέλω δε θέλω) και καταλήγοντας στο ΜΕΤΡΗΜΑ και το σινιάλο LAVINTHAL.
Το κακό νέο είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές μας, ξεκινούν να διδάσκονται από τα βιβλία της Ολλανδικής μεθόδου την φυσική άμυνα και στην πορεία συναντούν αντιπάλους στα τουρνουά 1-6, 1-9 κτλ που τους λένε ότι παίζουν ανάποδη άμυνα. Γρήγορα σπεύδουν να ρωτήσουν το δάσκαλο τι είναι αυτό, ο δάσκαλος τους υπόσχεται ότι θα τους μάθει και την ανάποδη άμυνα που είναι φυσικά εξίσου εύκολη με την φυσική… αλλά εκεί κάπου μπερδεύονται οι κανόνες των σινιάλων με αυτούς της αντάμ!
Κουβεντιάζοντας λοιπόν με κάποιους από τους παίκτες του τουρνουά μου είπαν ότι έχουν καταλάβει τα παρακάτω:
1. Μικρό στην αντάμ = ΘΕΛΩ!!! Κοινώς, ότι ο παίκτης που βγαίνει λέει τι θέλει και ότι «δείχνει τι περίπου έχει» Άμα κάποιος βγει ενα μικρό, θέλει μέχρι τέλους αυτό το χρώμα! Έτσι συμβαίνει το εξής περίεργο: Με 102 βγαίνουν το 2, αφού θέλουν στη συνέχεια να κόψουν… και αφού έχουν λέει «ζυγά». Μικρό – μεγάλο = ζυγά είπε ο δάσκαλος…
2. Μεγάλο στην αντάμ = ΔΕ ΘΕΛΩ και… επίσης είναι «top of nothing» και επίσης καμιά φορά είναι «έχω μονά». Έτσι βλέπουμε τα εξής: α. 974:βγαίνουν το 9(top of nothing),  β. Κ96: βγαίνουν το 9 (έχουν μονά), γ. 94 (καμιά φορά το 9, καμιά φορά το 4)…
3. Συχνό σχόλιο στο τραπέζι = «Σου βγήκα το 2… θέλω!!!!!!!! » ενώ σε ερώτηση «Τι βγαίνετε;» απαντάνε: «παίζουμε ανάποδη άμυνα…» Μα πώς! Άλλο το σινιάλο καλέ και άλλο η αντάμ;!
4. Υπάρχει και μια άλλη ερώτηση: «Το 10 υπόσχεται;»  και κατά συνέπεια ο παίκτης με Κ1052 βγήκε το 10 διότι υπόσχεται!
ΑΝΕΚΔΟΤΟ; ΟΧΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ…
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΠΛΕΞΙΜΟ;
Το κακό ξεκινάει στα τουρνουά 1-6 όπου εκεί «δεν παίζουν σινιάλα«, αλλά «ούτε κανόνες στην αντάμ«, που όμως αποτελεί αντικείμενο του 1ου μαθήματος αρχαρίων. 
Όμως ο κανονισμός απαιτεί οι παίκτες όλων των κατηγοριών να έχουν κάρτα συμβάσεων, δηλαδή να έχουν αμοιβαία επίγνωση των απλών συμφωνιών που έχουν στην άμυνα και στην αγορά… έλα όμως που η πλειοψηφία δεν έχει ούτε καν στα πανελλήνια πρωταθλήματα, με την ανοχή της διαιτησίας;
Στη συνέχεια βλέπουμε τα τουρνουά 1-9 όπου απλά μερικοί λένε ότι «βγαίνουν το 4ο, αλλά και μικρό θέλει – αν το θυμηθούν» και τέλος στα τουρνουά όπεν όπου οι νεότεροι παίκτες έχουν δικαίωμα «να μην έχουν συμφωνία στις αντάμ και στην άμυνα» και φυσικά… «το 10 υπόσχεται!» ή «φυσικές αντάμ… » Αυτό πάλι πως συνάδει με το ΑQ ντεμπλοκάζ που εμφανίζουν μετά…«. Εκεί βέβαια αν κανείς ζητήσει κάρτα συμβάσεων ή περισσότερες εξηγήσεις… γίνεται κακός, εχθρικός και προσβλητικός :(.
Αν θέλετε ως νεότεροι παίκτες να ξεκαθαρίσετε μερικά πράγματα στο μυαλό σας, τότε κάντε κλικ εδώ.
Επίσης, μια συλλογή με τις καλές και τις κακές αντάμ θα βρείτε εδώ.
Ασκήσεις και περισσότερα θέματα θεωρίας πρωτοετών για την άμυνα, μπορείτε να βρείτε στο Μωsaycό του Bridge - τετράδιο του μαθητή
Απλούς κανόνες για το μέτρημα (εδώ) και για το γύρισμα (εδώ).
Όσο για μια περίληψη αρκετά προχωρημένων συμφωνιών στην άμυνα, κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου