Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ο 25λογος της άμυνας


Φτάνοντας στο νησί του μπριτζ, θα σας δώσουν μερικά έντυπα με οδηγίες.
Ένα από αυτά, είναι «Οι αρχές του καλού αμυνόμενου»!
Το μεταφέρω εδώ για εσάς, αφού περιέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την άμυνα…

Διαβάστε το πολύ προσεκτικά ή δείτε το σε video... πριν από κάθε τουρνουά!
       
Οδηγίες για σωστή άμυνα: "25λογος της άμυνας"
 1.    Μην ξεχνάς ποτέ ότι παίζεις μπριτζ με έναν συμπαίκτη. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πώς φαίνονται τα πράγματα από τη δική του μεριά, ειδικά όταν ξέρεις κάτι που εκείνος δεν μπορεί να γνωρίζει!
 2.    Για να αμυνθείς σωστά, πρέπει να θυμάσαι την αγορά!
 3.    Για να αμυνθείς σωστά, πρέπει να γνωρίζεις το αγοραστικό σύστημα των αντιπάλων.
 4.    Για να αμυνθείς σωστά, πρέπει να παρακολουθείς τα φύλλα που παίζονται, ειδικά τα λιμά! Θυμήσου: Ο συμπαίκτης χρησιμοποιεί τα λιμά φύλλα του, για να σου κάνει σινιάλα… άρα καλό είναι να βλέπεις τα σινιάλα του!

 5.    Δεν μπορείς να αμυνθείς σωστά, εάν δεν μετράς… τους πόντους και τις κατανομές στο τραπέζι. Κάθε φορά που αμύνεσαι, προσπάθησε να «μετρήσεις» ένα κρυφό χέρι! Το χέρι του εκτελεστή ή το χέρι του συμπαίκτη σου.
 6.    Μην περιμένεις από τον συμπαίκτη σου να αμυνθεί σωστά, εάν δυσανασχετείς εμφανώς με τις κινήσεις του κάνοντας γκριμάτσες ή χτυπώντας εκνευρισμένος τα φύλλα στο τραπέζι.
 7.    Σε αγώνα ομάδων, ένας είναι ο σκοπός της άμυνας: ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ! Μην ασχολείσαι με τις «άνω», αυτές έχουν σημασία μόνο στους αγώνες ζευγών.
 8.    Ένας παίκτης που διστάζει (αργεί να αγοράσει) κατά τη διάρκεια της αγοράς, συνήθως έχει κάποιο πρόβλημα στο χέρι του. Αν αυτός ο παίκτης γίνει τελικά εκτελεστής, προσπάθησε να καταλάβεις τι πρόβλημα είχε για να αμυνθείς καλύτερα!
 9.    Κατά τη διάρκεια της άμυνας θα πρέπει ανά πάσα στιγμή, να γνωρίζεις πόσες λεβέ χρειάζεσαι ακόμα για να βάλεις μέσα το συμβόλαιο. Το σχέδιο της άμυνας που ακολουθείς θα πρέπει να βασίζεται στις λεβέ που χρειάζεται να κερδίσεις ακόμα!
 10. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να αποφασίσεις το φύλλο της αντάμ. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και συχνά η τύχη του συμβολαίου κρίνεται από την αντάμ. Στηρίξου στην αγορά για να αποφασίσεις!
 11. Σιγουρέψου ότι βρίσκεσαι στο ίδιο μήκος κύματος με τον συμπαίκτη σου όσον αφορά τις αντάμ και τα σινιάλα που χρησιμοποιείς!
 12. «Ου φονεύσεις» κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού! Εάν εσύ ή η ο συμπαίκτης σου κάνατε ένα λάθος, δεν πρέπει να χάσεις την ψυχραιμία σου. Συχνά, πολλά συμβόλαια μπορούν να μπουν μέσα ακόμα και εάν έχει γίνει ένα αμυντικό λάθος, σπανίως όμως θα μπουν μέσα μετά από δύο λάθη!
 13. Ένα «μπράβο» από καρδιάς στον συμπαίκτη που έπαιξε καλά, είναι το καλύτερο δώρο στο τέλος του χεριού!
 14. Η ταχύτητα με την οποία εκτελεί ο αντίπαλος συχνά μαρτυράει την «κατάσταση» στην οποία βρίσκεται. Για παράδειγμα όταν παίζει σε 4-3 φιτ, συνήθως η ταχύτητα εκτέλεσης… είναι ταχύτητα χελώνας!
 15. Όταν υπάρχουν δύο πιθανές άμυνες που βάζουν μέσα το συμβόλαιο, διάλεξε την πιο απλή! (Εκτός εάν αισιοδοξείς να μπεις στη στήλη με τα «φαντεζί παιξίματα» του περιοδικού)
 16. Εάν μπορείς μόνο εσύ να δεις την άμυνα που κερδίζει, ανέλαβε δράση και ο συμπαίκτης σου απλά θα σε ακολουθήσει! Μην στήνεις παγίδες στον συμπαίκτη σου χωρίς λόγο!
 17. Έχε επίγνωση των δυνατοτήτων του συμπαίκτη σου. Θυμήσου: ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ!
 18. Δώσε σημασία στα σινιάλα του συμπαίκτη σου! Όσο καλύτερο συμπαίκτη έχεις, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχουν τα σινιάλα του.
 19. Κρύψε τα «σόλα» και τα «δίφυλλα» στη μέση της «βεντάλιας» σου! Υπάρχουν παίκτες που κρυφοκοιτάζουν τα φύλλα σου… ή ακόμα τη θέση από την οποία παίρνεις ένα φύλλο για να το παίξεις! Προστατέψου λοιπόν!
 20. Μην βλέπεις κινδύνους-φαντάσματα! Επικεντρώσου σε αυτούς που είναι ήδη γνωστοί από την αγορά.
 21. Κάνε παθητική άμυνα, εάν οι λεβέ στα πλευρικά χρώματα δεν μπορούν να «εξαφανιστούν»! Κάνε ενεργητική άμυνα, εάν ο εκτελεστής έχει ένα καλό πλευρικό χρώμα στο οποίο θα ξεσκαρτάρει τις λαχταριστές λεβέ σου!
 22. Να είσαι σε εγρήγορση όταν περνάνε από μπροστά σου συμβατικές αγορές (Stayman, transfer, splinter … απάντηση Άσων)! Ένα απλό κόντρ, μπορεί να υποδείξει τη σωστή αντάμ στον συμπαίκτη σου. Όμως, όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο στο οποίο γίνεται το  «κόντρ υπόδειξης αντάμ», τόσο περισσότερα φύλλα πρέπει να έχεις στο χρώμα. Τυπικά για ένα κόντρ στο επίπεδο 2, χρειάζεται ένα τουλάχιστον 5φ χρώμα με 3 τουλάχιστον από τα 5 μεγάλα ονέρ, ενώ για κόντρ στο επίπεδο 5 αρκεί ένα KQx.
 23. Μην κάνεις οικονομία στα λιμά σου! Όταν πρέπει να κάνεις σινιάλο δεν θέλω έχοντας 9 7 3, παίξτε σαφώς το 9. Όμοια όταν πρόκειται να δώσεις μέτρημα. Φύλλο που δεν πρόκειται να κερδίσει λεβέ, δεν πρέπει να το «λυπάσαι». Το να δώσεις εγκαίρως σαφές μήνυμα στον συμπαίκτη σου είναι το «Α» και το «Ω» της άμυνας!
 24. Μην παίζεις αυτόματα όταν είσαι 3ο χέρι στην αντάμ. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να κάνει το πλάνο του. Το πλάνο στην άμυνα είναι εξίσου σημαντικό με το πλάνο στην εκτέλεση. Ένα λάθος παίξιμο – σινιάλο στην 1η λεβέ, μπορεί να αποβεί μοιραίο.
 25. ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ ΣΟΥ. Μπορεί εκείνος να γνωρίζει κάτι που εσύ από την πλευρά σου δεν μπορείς να ξέρεις…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου