Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ο χορός των cue bid - Γνωριμία με 7 βασικές περιπτώσεις...


«Τι είναι το cue bid; Δώσε μας θεωρία!»
Μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που απάντηση της είναι μια άλλη ερώτηση: 
«Το cue bid ποιανού; Σε ποια ακολουθία αγοράς;»...
Δύο λεπτά σιωπή και συνέχεια αγανακτισμένη: 
«Μα επιτέλους δεν υπάρχει κάποιο βιβλίο να διαβάσουμε για τα cue bid;»
Η απάντηση είναι: 
«Ναι υπάρχουν, πολλά βιβλία με ακολουθίες αγορών όπου συναντώντας περιπτώσεις θα δείτε διάφορα είδη “cue bid” αλλά πουθενά δεν θα βρείτε σε «σκονάκι» τις αγορές cue bid σε 3 γραμμές!»

Αν θέλετε να γνωρίσετε τα cue bid, καθίστε αναπαυτικά και ακολουθήστε με στο ταξίδι γνωριμίας με 7 βασικές περιπτώσεις...


1. Cue bid μετά από εύρεση φιτ και GF αγορά
Σενάριο:
Έστω ότι βρήκατε φιτ με τον συμπαίκτη και ο άξονας διαθέτει πόντους για μανς αλλά έχει και διάθεση για σλεμ. Αγορά νέου χρώματος κάτω από τη μανς και πάνω από το επίπεδο 3 των ατού, είναι αγορά cue bid και δείχνει κοντρόλ 1ου (Α ή σικάν) ή 2ου (Κ ή σόλο) γύρου στο χρώμα που αγοράζουμε.
Αδυναμία ενός παίκτη να κάνει cue bid σε ένα χρώμα, δηλώνει ότι χάνει άμεσα τουλάχιστον τις 2 πρώτες λεβέ.

Το βασικότερο παράδειγμα μιας τέτοιας ακολουθίας αγοράς, το συναντάμε μετά από άνοιγμα 2:    
  
Σημαντικές γνώσεις:
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στη διαδικασία διερεύνησης ενός χρωματιστού σλεμ
Α) Ο παίκτης που ρωτάει τους Άσσους με 4ΧΑ πρέπει να είναι βέβαιος ότι ο άξονας έχει κοντρόλ σε ΟΛΑ τα χρώματα (δεν έχει κάπου 2 άμεσα χανόμενες).
Κανείς δεν έβγαλε σλεμ όταν η άμυνα εισέπραξε Α & Κ στο ίδιο χρώμα στην αντάμ, όμως πολλοί έβγαλαν σλεμ όταν τους έλειπε ένας Άσσος και κάποιος ρήγας σε άλλο χρώμα...
Β) Τα cue bid είναι ένας εύκολος τρόπος να διαπιστωθεί μια «τρύπα» και να αποφύγουμε να παίξουμε στο επίπεδο 5 χωρίς λόγο μετά από άσκοπη ερώτηση 4ΧΑ.
Γ) Μια από τις χειρότερες (αν όχι η χειρότερη) αγορά στο μπριτζ, είναι η απευθείας ερώτηση 4ΧΑ σε άνοιγμα 1 σε χρώμα του συμπαίκτη!

Ας δούμε μερικές ακόμα ρουτίνες cue bid σε ελεύθερη αγορά που πρέπει να γνωρίζουμε καλά:

...και η ειδική ακολουθία αγοράς 1 – 2 στο φυσικό μπριτζ (όχι στο 2/1)



2. Cue bid του advancer μετά από παρεμβολή του συμπαίκτη
(Απλό cue bid – Jump Cue Bid)
Σενάριο:
Ο αντίπαλος ανοίγει 1 σε χρώμα και ο συμπαίκτης παρεμβάλλεται με 1 σε Μαζέρ...
Εδώ υπάρχουν κάποιες πολύ βασικές και χρήσιμες λέξεις-αγορές για τον advancer:
 


Συμπέρασμα:
1. Το απλό cue bid του advancer (cue bid στο επίπεδο 2), ενδέχεται να έχει φιτ (μόνο 3φυλλο) στην παρεμβολή, αλλιώς έχει ένα δυνατό χέρι.

2. Το Jump cue bid του advancer (cue bid στο επίπεδο 3), έχει πάντα 4φυλλο φιτ και «το κάτι τις του», δηλαδή 8-11π. Το Jump Cue Bid του advancer είναι και γνωστό ως «mixed raise».

3. Άμεσο Cue bid του απαντώντος σε άνοιγμα 1 σε Μαζέρ, μετά από παρεμβολή του αντιπάλου:
Σενάριο:
Ο συμπαίκτης ανοίγει 1Μ και ο αντίπαλος παρεμβάλλεται χωρίς άλμα. Άμεσο cue bid του απαντώντος, υπόσχεται 4φυλλο φιτ και χέρι τουλάχιστον πρότασης (*limit raise or better).
(Εδώ σημειώνουμε ότι σε μερικά μοντέρνα αγοραστικά συστήματα, αυτό έχει αλλάξει)
Ας δούμε αναλυτικά το σενάριο:

 
Σημαντικές γνώσεις:
Σε ανταγωνιστικές αγορές, ΟΛΑ τα φιτ με άλμα του απαντώντος και του advancer, είναι αδύνατες αγορές φραγμού (τύπου weak freak) που δείχνουν καλό φιτ και αδύνατο χέρι ανώμαλης κατανομής.
Αν διαθέτουμε πόντους από ονέρ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΜΑ, αλλά χρησιμοποιούμε την κατάλληλη αγορά σε κάθε περίπτωση που συνήθως είναι κάποιο cue bid.

4. Άμεσο Cue bid του απαντώντος σε άνοιγμα 1 σε μινέρ, μετά από παρεμβολή του αντιπάλου:
Σενάριο:
Ο συμπαίκτης ανοίγει 1μ και ο αντίπαλος παρεμβάλλεται χωρίς άλμα. Άμεσο cue bid του απαντώντος, υπόσχεται (4)5φυλλο φιτ στο μινερ, όχι διάθεση να παιχνεί συμβόλαιο σε μη αγορασθέν(τα) μαζέρ και χέρι με πόντους για μανς (GF). Στη συνέχεια ο ανοίξας πρέπει να περιγράψει το χέρι του όσο το δυνατόν καλύτερα!

Σημαντική σημείωση:
«Ο κάθε παίκτης στο μπριτζ κρατάει 13 φύλλα και στην διαδικασία της αγοράς προσπαθεί να ανταλλάξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες με τον συμπαίκτη του! Γι αυτό, περιγράφει το χέρι του δείχνοντας τα μακριά του χρώματα αν έχει.
Μερικοί «αδαείς» νομίζουν ότι η αγορά cue bid του απαντώντος ζητάει κράτημα για τα ΧΑ. Ε λοιπόν όχι! Δεν είναι μόνο τα ΧΑ στο παιχνίδι, ούτε η πρώτη μας «λέξη» είναι να «ζητήσουμε από τον συμπαίκτη κάτι συγκεκριμένο»... Αυτό που κάνουμε είναι να δείξουμε τα φύλλα μας (που είναι το μήκος μας και πόσους πόντους έχουμε) και στη συνέχεια φυσικά εφόσον η αγορά είναι forcing, να περιμένουμε με τη λογική του τον συμπαίκτη να μας περιγράψει τα δικά του φύλλα! (Άρα αν έχει ομαλή κατανομή με κράτημα στο χρώμα του αντιπάλου θα προτείνει τα ΧΑ).»


5.Cue bid του ανοίξαντος μετά από κόντρ negative του απαντώντος:
Σενάριο:
Ανοίγουμε 1 σε χρώμα, ο αντίπαλος παρεμβάλλεται και ο συμπαίκτης απαντάει κόντρ. Ο advancer περνάει πάσο και εμείς έχουμε 18+π. Τότε κάνουμε cue bid ενημερώνοντας έτσι τον συμπαίκτη ότι ο άξονας μας θα οδηγηθεί στη μανς!



 
6.Cue bid του ανοίξαντος ή του απαντώντος, μετά από παρεμβολή και αδυναμία εύρεσης φιτ ή αγοράς ΧΑ.
Σενάριο:
Ανοίγουμε 1 σε χρώμα, ο αντίπαλος παρεμβάλλεται και ο συμπαίκτης απαντάει με νέο χρώμα...


7.Cue bid του ανοίξαντος ή του απαντώντος, μετά από εύρεση φιτ σε μινέρ στο επίπεδο 3.
Σενάριο:
Ανοίγουμε 1Μ και ο συμπαίκτης απαντάει 2 σε μινερ...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου