Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Κοιτώντας μια διανομή μέσα από τα μάτια του συμπαίκτη μας... (Το πάσο και το κόντρ, είναι αγορές με πολλές σημασίες!)

Η επικοινωνία με τον συμπαίκτη μας, είναι απαραίτητη στο μπριτζ.

Το να είσαι στο ίδιο μήκος κύματος και να ξέρεις κάθε στιγμή που πατάς και πως να κάνεις τη ζωή του συμπαίκτη σου εύκολη, είναι το  «Α» και το «Ω».

Ο τρόπος σκέψης του κάθε παίκτη στην αγορά, η μπριτζολογική του στην αργκώ («bridge logic»), πρέπει να είναι ίδια με αυτή του συμπαίκτη του.

Δύο πολύ δεμένοι συμπαίκτες είναι σε θέση να καταλαβαίνουν στις δύσκολες καταστάσεις τη θέση του συμπαίκτη τους και να μπορούν να του φωτίσουν το δρόμο με τον καλύτερο τρόπο!

Ενσυναίσθηση, θα έλεγε κάποιος.

Ναι, και συνεργασία και εμπιστοσύνη επίσης.... και ώρες ατέλειωτες «πτήσης» μαζί.


Όταν μια διανομή είναι του τύπου: 1ΧΑ – 3ΧΑ, όλοι ξέρουν να την αγοράσουν.

Ακόμα και όταν απαιτείται μια «περίπλοκη» σύμβαση, τα πράγματα είναι εύκολα αν οι συμπαίκτες έχουν μελετήσει (και έχουν κατανοήσει) τη θεωρία και οι αντίπαλοι περνάνε φρόνιμοι πάσο.

Τι γίνεται όμως όταν όλοι αγοράζουν κάτι;

Κάντε μια παύση και αναρωτηθείτε πόσο καλές συμφωνίες έχετε με τον συμπαίκτη σας σε δεύτερο και τρίτο χρόνο αγορών, όταν αγοράζουν και οι δύο άξονες στο τραπέζι;...

Μάλλον τα περισσότερα ζευγάρια έχουν συμφωνίες του τύπου: 

«Έλα μωρέ τώρα...θα τα βρούμε επιτόπου!» κι έτσι τελικά όταν γίνεται η καταστροφή λένε.... 

«Δεν μάντεψα!».... ή «Και που να το ξέρω εγώ να κοντράρω;»

 ....(πέφτει το αντίπαλο part score 3 μέσα άκοντρο και οι αντίπαλοι έτσι παίρνουν αέρα και παρεμβάλλονται με ό,τι βρουν όποτε θέλουν αφού ξέρουν ότι θα τη γλιτώσουν).

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου ο παρακάτω διάλογος σε ένα τραπέζι:«Μας μπλέξανε εκεί με τις παρεμβολές τους  και χάσαμε τη μανς».

«Να δεις, άλλη φορά, θα αγοράζω κι εγώ με ό,τι νά'ναι για να τους μπερδέψω!»

«Μα είναι δυνατόν να κάνει παρεμβολή και να έχω AKQx στο χρώμα του...δεν ήξερα τι να κάνω!»

Με αυτά και με αυτά.... άβυσσος η κατάσταση των ανταγωνιστικών αγορών...

Να μην πω για το σχόλιο που μου είπαν κάποιοι δευτεροετείς παίκτες: 

«Εμείς, το χαρτάκι του κόντρ, δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ! Μας αρέσουν καλύτερα τα άλλα χαρτάκια, αυτά με τα συμβόλαια! Αυτό δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα καλά....»

Το πάσο και το κόντρ, είναι πολύ σημαντικές αγορές με πολλές σημασίες.

Για να περάσετε από το μέτριο επίπεδο αγοράς στο προχωρημένο, θα πρέπει να αφιερώσετε ώρες και χρόνια με τον συμπαίκτη σας να μελετήσετε καλά τη χρήση τους στις ανταγωνιστικές αγορές.

Η παρακάτω διανομή, που παίχτηκε πρόσφατα σε μεγάλους αγώνες ομάδων, από ζευγάρι παγκόσμιων πρωταθλητών, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως επικοινωνείς και κάνεις τη ζωή του συμπαίκτη σου εύκολη!   


Ο Βορράς πέρασε πάσο σε πρώτη θέση με 8π και την εξάφυλλη κακή πίκα και στη συνέχεια έκανε 3 αγορές εκ των οποίων η μια ήταν κόντρ!

Έτσι, άνοιξε τον δρόμο του συμπαίκτη, για να κοντράρει το part score των αντιπάλων και να εισπράξει το πολύτιμο 300αράκι (με ανοιχτά τα φύλλα και αντάμ την Q θα ήταν 500αράκι, αλλά κανείς δεν παίζει με τα φύλλα ανοιχτά!).


Bridge logic λοιπόν, απολαύστε τις εξηγήσεις των αγορών από τον ΒΝ που δόθηκαν ΠΡΙΝ την αντάμ!

Η Ανατολή άνοιξε 1 και η Δύση απάντησε 1

Τώρα ο πασαρισμένος Βορράς παρεμβλήθηκε με 1και η Ανατολή επαναδήλωσε κόντρ (support) δείχνοντας τρία φύλλα στις ...

Ο Νότος που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να μπει στην αγορά αφού είχε μεν 13π αλλά με μήκος στα σπαθιά (χρώμα του ανοίγματος), έμαθε ότι ο συμπαίκτης του «είναι ζωντανός στην αγορά» και ανέλαβε δράση αγοράζοντας ρεκόντρ.

«Το ρεκόντρ σε αυτή τη θέση, δείχνει δυνατό χέρι με δίφυλλο ονέρ στο χρώμα της παρεμβολής», εξήγησε ο Βορράς στους αντιπάλους.

«Γιατί όχι σόλο;», ρώτησε μετά το τέλος της διανομής ένας κίμπιτζερ.

«Με σόλο, δεν είχε λόγο να αγοράσει κάτι, αφού το support double ανάγκαζε την Δύση να κάνει άλλη μια αγορά. Άλλωστε γιατί να μπει κανείς στην αγορά όταν δεν έχει κανένα συμφέρον; Μόνο άμα ψάχνει μπελάδες...», εξήγησε ο Νότος.

Συνέχεια με αγορά 2 της Δύσης που έχει 5φυλλη και 2 του Βορρά που έχει 6φυλλο, φυσικά κακής ποιότητας, αφού αλλιώς θα είχε ανοίξει 2 στην αρχή!

«Μα πως αγοράζει έτσι σαν τρελός αυτός; 

Τι είπαμε είναι παγκόσμιος πρωταθλητης;...», θα αναρρωτιόταν κάποιος απλός παίκτης που όμως ακόμα απέχει πολύ από το να κατανοήσει την μπριτζολογική της αγοράς!

Πότε αγοράζεις κάτι, σε ποια θέση και τι έχει προηγηθεί έχει μεγάλη σημασία για να κατανοήσει ο συμπαίκτης σου τι του λες!

Ο Βορράς πατάει πάνω στο πρώτο του πάσο, στο ρεκόντρ του συμπαίκτη του και στην 6-4 κατανομή του!

Στις 2 του Βορρά, η Ανατολή περνάει πάσο δείχνοντας μίνιμουμ άνοιγμα, ο Νότος περνάει πάσο αφού δεν ελπίζει για μανς, και η Δύση έχοντας 4φυλλο σπαθί στο άνοιγμα ένα σπαθί της Ανατολής και σόλο πίκα, αποφασίζει ότι «οι αντίπαλοι μας κλέβουν και εμείς έχουμε διπλό φιτ!» και... αγοράζει σε θέση reopening 3.

Τώρα κανείς θα περίμενε τον πρωταθλητή Βορρά, να περάσει πάσο.

Κι όμως, κάνει την πολύ καλή αγορά κόντρ!

“Alert”! Take out”…λέει ο Νότος!

Η Ανατολή γελάει (ίσως ειρωνικά) και διορθώνει τα 3 σε 3.

Ο Νότος κοντράρει τις 3 (και τώρα αυτό είναι πια για τιμωρία, διότι θυμηθείτε ο Νότος αρχικά είχε περάσει πάσο στο 1σπαθί και στη συνέχεια είχε δείξει καλό χέρι με μόνο δύο φύλλα στις πίκες).



Μα είναι δυνατόν; 

Σκέφτονται οι θεατές αλλά κανείς δεν μιλάει.

Κι όμως...:

«Το κόντρ στα 3 σπαθιά, δείχνει ένα χέρι ανώμαλης  κατανομής που θέλει να συναγωνιστεί, άρα έχει μάλλον 6-4 (με καρά), αλλά ΔΕΝ αγοράζει χρώμα διότι έχει πάνω του μια αμυντική λεβέ... έναν Άσσο! 

Έτσι, περιγράφει ακριβώς το χέρι του και μου ζητάει εμένα να δράσω ανάλογα.», λέει ο Νότος εξηγώντας αναλυτικά στο τέλος της διανομής στους κίμπιτζερς που είχαν μείνει και κοιτούσαν απορημένοι.

«Αν δεν είχε πει το κόντρ, εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να κοντράρω τις 3... 

Είναι φοβερός ο συμπαίκτης μου, μου έκανε τη ζωή εύκολη αφού διέγνωσε το πιθανό πρόβλημα που μπορεί να είχα!», ολοκλήρωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Νότος καθώς κατέγραφε το 300αράκι και έπαιρνε τα φύλλα για την επόμενη διανομή...


Για αναλυτική μελέτη της διανομής και για να πειραματιστείτε στην άμυνα, κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου